| 1. | 
A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as | |||||||||
| 
 
Answer: Option A | 
| 2. | 
An optical input device that interprets pencil marks on paper media is | |||||||||
| 
 
Answer: Option A | 
| 3. | 
Most important advantage of an IC is its | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 4. | 
Data division is the third division of a _____ program. | |||||||||
| 
 
Answer: Option A 
Explanation: 
The statements, entries, paragraphs, and sections of a COBOL source program are grouped into four divisions. 1.IDENTIFICATION DIVISION 2.ENVIRONMENT DIVISION 3.DATA DIVISION 4.PROCEDURE DIVISION | 
| 5. | 
Which language was devised by Dr. Seymour Cray? | |||||||||
| 
 
Answer: Option C | 
| 6. | 
A program that converts computer data into some code system other than the normal one is known as | |||||||||
| 
 
Answer: Option A | 
| 7. | 
A device designed to read information encoded into a small plastic card is | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 8. | 
A hybrid computer uses a _____ to convert digital signals from a computer into analog signals. | |||||||||
| 
 
Answer: Option C | 
| 9. | 
A group of magnetic tapes, videos or terminals usually under the control of one master is | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 10. | 
Any device that performs signal conversion is | |||||||||
| 
 
Answer: Option A | 
| 11. | 
Codes consisting of light and dark marks which may be optically read is known as | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 12. | 
A type of channel used to connect a central processor and peripherals which uses multipling is known as | |||||||||
| 
 
Answer: Option C | 
| 13. | 
The first generation of computers available was based on the bit micro processors. | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 14. | 
The complete picture of data stored in database is known as | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 15. | 
Which of the following is intended to be used in all applications runs on mainframe computers. | |||||||||
| 
 
Answer: Option C | 
| 16. | 
A language which is close to that used within the computer is | |||||||||
| 
 
Answer: Option C | 
| 17. | 
Which is a unit representing the no bits of discrete. | |||||||||
| 
 
Answer: Option A | 
| 18. | 
The device that can both feed data into and accept data from a computer is | |||||||||
| 
 
Answer: Option C | 
| 19. | 
The personnel who deals with the computer & its management put together are called | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 20. | 
A modern digital computer has | |||||||||
| 
 
Answer: Option D | 
| 21. | 
Which of the following can store information in the form of microscopic pits on metal disks. | |||||||||
| 
 
Answer: Option A | 
| 22. | 
A device for converting handwritten impressions into coded characters & positional coordinates for input to a computer is | |||||||||
| 
 
Answer: Option D | 
| 23. | 
A storage system for small amounts of data is | |||||||||
| 
 
Answer: Option A | 
| 24. | 
Which is another name for functional language? | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 25. | 
Compilers and interpreters are themselves | |||||||||
| 
 
Answer: Option C | 
| 26. | 
A compiler means | |||||||||
| 
 
Answer: Option D | 
| 27. | 
A pen shaped device which can sense light, and is used to point at spots on a video screen. | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 28. | 
A notation used to express clearly on algorithm is known as | |||||||||
| 
 
Answer: Option A | 
| 29. | 
Compression of digital data for efficient storage is | |||||||||
| 
 
Answer: Option C | 
| 30. | 
An operating system intended for use on microprocessor based systems that support a single user is | |||||||||
| 
 
Answer: Option D | 
| 31. | 
Which programming language is based on Algol 60. | |||||||||
| 
 
Answer: Option D | 
| 32. | 
Computer memory consists of | |||||||||
| 
 
Answer: Option D | 
| 33. | 
A path by which communication is achieved between a central processor and other devices is called | |||||||||
| 
 
Answer: Option C | 
| 34. | 
A stand-alone system which produces one page of printed output at a time is | |||||||||
| 
 
Answer: Option A | 
| 35. | 
A memory that does not change its contents without external causes is known as | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 36. | 
The report card and merit list forms the | |||||||||
| 
 
Answer: Option A | 
| 37. | 
A number which is stored and processed but not in the standard exponential form is called | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 38. | 
A memory that holds micro programs is | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 39. | 
A device invented by Dr. Bobeck in 1966, for mass storage of data is | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 40. | 
The organization and interconnection of the various components of a computer system is | |||||||||
| 
 
Answer: Option A | 
| 41. | 
Which of the following is the coding of data so that is can't be easily understood if intercepted. | |||||||||
| 
 
Answer: Option C | 
| 42. | 
RAM is used as a short memory because it is | |||||||||
| 
 
Answer: Option A | 
| 43. | 
A modern electronic computer is a machine that is meant for | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 44. | 
Which is a device that changes information into digital form? | |||||||||
| 
 
Answer: Option B | 
| 45. | 
An index register that is automatically incremented or decremented with each use is | |||||||||
| 
 
Answer: Option A | 
| 46. | 
Which network is a packet switching network? | |||||||||
| 
 
Answer: Option D | 
 
 
No comments:
Post a Comment
thanx..